Met de kinderen het bos in

- Natuur • Gezondheid

Met de kinderen het bos in

Kampen bouwen, groene knieën krijgen, de geur van gras opsnuiven, in bomen klimmen, over beken springen, in het zand rollen, … bossen vormen de ideale speelomgeving voor kinderen! Ravotten in het groen is dan ook van alle tijden en spreekt tot de verbeelding van jong en oud. Goed nieuws voor al die speelvogels; ravotten blijkt niet enkel leuk, maar ook nog eens nuttig.

Onderzoek toont aan dat spelen van vitaal belang is voor de ontwikkeling van een kind. Het rust hen uit met de vaardigheden die nodig zijn om de toekomst aan te pakken, zoals emotionele intelligentie, creativiteit en het oplossen van problemen. Een superheld zijn is leiden, een teddybeer ontvangen en een thee aanbieden in je groene hoekje is organiseren, een fort bouwen is innoveren: spelen is leren.

De lichamelijke én geestelijke gezondheid van kinderen die vaak in bos en natuur spelen lijkt beter te zijn dan die van hun leeftijdsgenootjes die minder buiten spelen. Zo hebben ze doorgaans minder last van overgewicht en luchtwegeninfecties. Ze ontwikkelen een betere motoriek en hebben meer uithoudingsvermogen.

Prikkelende fantasie

Ravotten in het groen is echter ook bijzonder leerrijk. Spelen en leren in het bos en de natuur prikkelt de fantasie en stimuleert de creativiteit en ondernemingszin. Kinderen komen zelfstandig tot ontdekkingen en inzichten en raken 'verwonderd' door hun omgeving. Zo bouwen kinderen die regelmatig in de natuur komen er een band mee op.  Daardoor zullen ze ook als volwassenen nog meer geneigd zijn om de natuur te beschermen.

Hoog tijd dus om terug het bos in te trekken!

Meer weten? Lees hier het volledige artikel met heel wat ravot-ideeën en achtergrondinformatie.