Actief op pad met je rolstoel

- Inspiratie en tips • Minder mobiel

Actief op pad met je rolstoel

Ook als je in een rolstoel zit, kan je genieten van deugddoende verplaatsingen in een groene omgeving. Met een actieve rolstoel neem je voor een groot deel je mobiele vrijheid in eigen handen. Thuiszorgwinkel heeft een uitgebreid aanbod actieve rolstoelen: groot, klein, compact, opvouwbaar… De mobiliteitsverstrekkers helpen je graag bij je keuze van je rolstoel en aanverwante hulpmiddelen. Alles afgestemd op jouw noden en gebruiksfrequentie.

Weg met hindernissen
Niveauverschillen zijn vaak ware obstakels voor een rolstoelgebruiker. Een drempel of oneffenheid in de vloer kan je mobiliteit moeilijker maken. Met een vaste of wegneembare oprijplaat of drempelbrug kan je de hindernis wegwerken zodat je toch verder kan rijden.

Kostbare spullen binnen handbereik
In een handige rolstoeltas kan je zaken als je portefeuille en gsm opbergen. Zo kan je er gemakkelijk bij als je ze nodig hebt, en je hoeft ze niet in je broekzak te proppen. Je kan de tas heel gemakkelijk vastklikken aan je rolstoel.

Zitten met een aangepaste rolstoelbroek
Het is niet altijd gemakkelijk om gewone kleren te dragen als je in een rolstoel zit. Er bestaan aangepaste zitbroeken met een zittende pasvorm. Die zijn hoger in de ruk dan een normale broek en hebben een elastische boord en langere broekspijpen. Er bestaat zowel voor mannen als vrouwen een comfortabel en stijlvol aanbod.

Rij soepel en comfortabel
Je kan kiezen voor wielen zonder spaken. Er bestaan wielen met absorberende veringen uit koolstofcomposiet. Die carbonveren zorgen ervoor dat je veel soepeler en comfortabeler rijdt. Hierdoor kan je gemakkelijker hindernissen zoals drempels en stoepranden zelfstandig nemen.

Bescherm je handen
Door rolstoelhandschoenen met gelkussens te dragen kan je geschaafde of rauwe handen voorkomen. Deze handschoenen zorgen naast bescherming ook voor een betere grip. Kies voor een model met een ademend materiaal: dit voorkomt dat je hand overmatig zweet als het warm is.

Vermijd doorzitwonden
Het is niet altijd gemakkelijk om van zithouding te veranderen om doorzitwonden te vermijden. Leg altijd een antidecubituskussen in je rolstoel. Er bestaan kussens die je specifiek kan laten aanpassen naar je lichaam. Zorg ervoor dat je steeds goed gepositioneerd in je rolstoel zit. De druk op je zitvlak blijft dan goed gespreid en je zakt niet zo snel onderuit in je rolstoel.

Rijden met een handbike
Je kan een actieve rolstoel ombouwen naar een handbike. In dat geval beweeg je de pedalen voort met je armen. Deze handbike kan je vaak zonder hulpstukken eenvoudig aan je rolstoel bevestigen. Vooraan je rolstoel koppel je een voorwiel met aandrijfmechanisme vast. Het grote voordeel van een handbike: je kan grotere afstanden afleggen en haalt een grotere snelheid dan met een gewone rolstoel.

Meer weten over (actief) rolstoelen? Maak dan een afspraak met een Thuiszorgwinkel in je buurt. Je vindt alle vestigingen op www.thuiszorgwinkel.be.