Leg je voeten in de watten

- Inspiratie en tips • Gezondheid

Leg je voeten in de watten

Je voeten ondersteunen met stevige schoenen en goed gevormde steunzolen verhoogt je wandelplezier. Soms vragen je voeten echter nog meer aandacht. Als je een droge huid hebt bijvoorbeeld, of kloven of voetschimmel. De exacte reden van die voetkwalen is niet altijd te achterhalen. Vast staat dat er gelukkig altijd wat aan te doen valt.

Droge voethuid
Een droge voethuid herken je door een gespannen, jeukende en/of schilferige huid. Een tekort aan vetten en hydratanten is meestal de oorzaak. Je kan je voeten beschermen tegen uitdrogen met een crème, zalf of balsem met actieve werkstoffen die je huid herstellen.

Hallux Valgus: knobbel op de grote teen
Een grote knobbel aan de buitenzijde van je grote teen duidt op de scheefstand van je grote teen. De knobbel doet je pezen en gewrichtsbanden in kracht afnemen, waardoor je voet pijn doet tijdens het stappen. Naarmate de Hallux Valgus groeit, wordt hij ook steeds pijnlijker. Een Hallux Valgus ontstaat vaak door het dragen van verkeerde of knellende schoenen. Laat de knobbel snel behandelen. Hoe sneller je bij een voetspecialist langs gaat, hoe groter de kans dat je de last kan verhelpen door het dragen van een corrigerende zool. Kleine spalkjes helpen soms ook tijdelijk.

Eeltvorming en kloven
Eeltvorming kan je krijgen als je voeten zwaar belast zijn. In combinatie met een droge en ruwe huid kunnen kloven ontstaan. Eelt en kloven kan je behandelen met klovenzalf, eeltcrème, peeling of een kruidenbad.

Koude voeten
Koude voeten duiden vaak op een nakende verkoudheid. De oorzaak is te zoeken in een slechtwerkende bloeddoorstroming. Behandelen kan met een warmtebalsem of een verwarmend voetbad.

Voetschimmel
Schimmels tussen je tenen vormen zich in (te) warme schoenen. Diabetespatiënten lopen ook een groter risico op voetschimmel. Was je voeten altijd goed als je last hebt van voetschimmel, zeker als je regelmatig op blote voeten loopt. Voetschimmel is besmettelijk en kan dus overgedragen worden op andere mensen. Trek ook dagelijks schone kousen of sokken aan. Ook regelmatig van schoeisel veranderen kan helpen.

Bij voetschimmel lost de huid en ontstaan er kloofjes en schilfers tussen je tenen, en vormen er zich kleine blaasjes waar een vocht inzit. Dit zorgt voor een onaangename geur en vooral voor een vervelende jeuk. Behandel (of voorkom) voetschimmel met voetpoeder, nagel- en huidbeschermende spray, olie of crème. Laat voetschimmel zo snel mogelijk behandelen en voorkom dat de schimmel zich naar andere delen van je voeten verplaatst.

Likdoorn
Een likdoorn (of eksteroog) is een branderig en hard plekje bovenop een teen of op een voetzool. Een likdoorn ontstaat meestal door knellende schoenen. Die zorgen voor een continue druk op steeds dezelfde plek. Door die irritatie bouwt je huid een beschermingslaagje op in de vorm van een eeltlaag. De constante druk van de knellende schoen drukt het eelt naar binnen en doet zo een likdoorn ontstaan.

Een likdoorn kan je behandelen met een balsem of spray. Uiteraard is het aangeraden om te kiezen voor ruimere en meer schoenen dan degene die je momenteel draagt.

Bron: Thuiszorgwinkel