Wees niet gek, doe de tekencheck!

- Natuur • Gezondheid

Wees niet gek, doe de tekencheck!

Door de klimaatopwarming komen teken steeds vaker voor. Teken kan je overal in de natuur tegenkomen, dus niet alleen als je de bossen intrekt. Ook bij het tuinieren of als je buiten gaat wandelen of spelen kan een teek je pad kruisen. Tussen maart en oktober zijn teken extra actief in de natuur. Ze zijn op zoek naar voedsel en kruipen daarom op mensen en dieren, én bijten zich vast.

Na een uitstapje in de natuur, is het aangeraden om jezelf (en je kinderen) altijd te controleren op tekenbeten. Teken moeten zo snel mogelijk verwijderd worden, want van een tekenbeet kan je ziek worden.  Knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels zijn lievelingsplekken van teken en vragen om controle. Vind je een teek? Verwijder die rustig en in één beweging, zonder te draaien of plat te duwen.

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten en met het blote oog bijna onzichtbaar. Ze blijven in leven door zich bij ‘gastheren’, dieren en mensen, te voeden met bloed. Vaak ontdek je een teek pas nadat hij zich in je huid heeft vastgebeten en volgezogen met bloed.

Als je een tekenbeet hebt gehad, hou je best de plek van de beet één maand in de gaten. Een steeds groter wordende rode plek kan een symptoom zijn van de ziekte van Lyme. Ook symptomen die lijken op griep (koorts, spierpijn of gewrichtspijn) kunnen optreden. Als één van de symptomen zich voordoen, ga je naar de huisarts.

 

Meer info? Lees de brochure Teken. Gevaarlijke beestjes!

Bron: www.cm.be en Agentschap Zorg en Gezondheid (www.tekenbeten.be)